15 Ιουνίου 2017

ΚΡΑΥΓΗ ΠΟΝΟΥ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ

Αδέλφια! Στώμεν καλώς. Στώμεν μετά φόβου. Πρόσχωμεν -προσοχή!

   Σαν να μην έφταναν τα τόσα αξιοθρήνητα προβλήματά μας, έρχεται πάλι στην επικαιρότητα μια πυορροούσα πληγή πρό πολλών δεκαετιών προκληθείσα. Αυτό μας έλειπε. Η ατέρμονη φαγωμάρα μας για τα ημερολόγια. Είναι θλιβερό να μη διδασκόμαστε από τα λάθη των πατέρων μας.

   Έλληνες ορθόδοξοι αδελφοί χριστιανοί, στώμεν καλώς. Δε μας σώζουν τα ημερολόγια. Να συνέλθωμε, να ανανήψωμε. Φτάνουν τόσα αξιοθρήνητα – θλιβερά γεγονότα που ζήσαμε στο παρελθόν. Δώστε τα χέρια. Με μια κίνηση αντιμετωπίζονται όλα τα εμπόδια. Άνθρωποι πονηροί μας δίχασαν. Δεκαετίες, βομβαρδίζουμε άσπλαχνα οι μεν τους δε. Που θα πάει αυτό; Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβουμε ότι η λύση είναι να επιστρέψουμε στο σημείο που χωρίσαμε;

   ΛΥΣΗ: Διορθώνω πρώτα τον εαυτό μου. Πρώτα εγώ, είτε είμαι κληρικός, είτε μοναχός, είτε θεολόγος, είτε λαϊκός, και στη συνέχεια, με απόλυτο σεβασμό και αγάπη Χριστού προτείνω τη συνάντηση όλων μας στη διαχρονική Μητέρα Εκκλησία, στην οποία επί αιώνες πορευόμασταν στο δρόμο του Θεού αδελφωμένοι, τηρούντες την ενότητα  της πίστεως και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος, δοξάζοντες  ‘’εν ενί στόματι και μια καρδία’’, τον Άγιο Τριαδικό Θεό. Με τον οφειλόμενο σεβασμό, εκτίμηση και αγάπη Χριστού προς τον αδελφό μου, συνδούλο και συνάνθρωπό μου, τον αυθέντη της κτίσεως, την μεγαλειότητα, την εικόνα του ενανθρωπήσαντος Θεού Λόγου, να διαλεχθώ. Να συνομιλήσω.

   Ας γονατίσουμε όλοι προ της εσταυρωμένης Αγάπης. Νικητής θα είναι όποιος ταπεινωθεί περισσότερο, όποιος θα μοιάσει ‘’τον κενόσαντα εαυτόν εώς θανάτου’’ και μάλιστα σταυρικού. Μας άφησε παράδειγμα τον εαυτό Του. Κατά την Αγία Γραφή ‘’Χριστός έπαθε υπέρ ημών, υμίν υπολιμπάνων υπογραμμόν ίνα επακολουθήσητε τοις ίχνεσιν αυτού’’, και ‘’θα είσθε πραγματικοί μαθηταί μου, εάν εμέ μιμήσθε’’.  Ακόμα, μας διδάσκει: ‘’Μάθετε απ΄ εμού ότι πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία και ευρήσειτε  ανάπαυσιν’’ και λύση στα προβλήματά σας.

   Ας ακούσουμε επιτέλους την Μητέρα μας Θεοτόκο: ‘’παιδί μου, αν θέλεις να σωθείς (ιερέα, μοναχέ, λαϊκέ) τήρησε τας παραδόσεις των Αγίων Αποστόλων και Αγίων Πατέρων και όχι των σοφών κατά κόσμο σύγχρονων ανθρώπων’’.  Επιπλέον, ο απόστολος Παύλος συμβουλεύει  να είμαστε ‘’υποτασσόμενοι αλλήλοις εν φόβω Θεού’’ και τη τιμή και αλλήλοις προηγούμενοι. Όχι να θέλω να γίνεται το δικό μου καπρίτσιο, αλλά το θέλημα του κοινού μας Πατέρα.

   Καιρός του ποιήσαι. Ο δεύτερος Παράκλητος να μας οδηγήσει στην Αλήθεια και εμείς να τον ενωτισθούμε.

Καλή Πεντηκοστή του 2017.

Δούλος των δούλων του Θεού, με πεπληρωμένη την καρδία από ευγνωμοσύνη στον κοινό μας Πατέρα, Μητέρα, φίλο, αδελφό, γιατρό, υπηρέτη, που είναι το παν για όλους μας.

   Ας δώσουμε λίγη χαρά στον ουρανό, γιατί όπως γνωρίζουμε, γίνεται πανηγύρι στον ουρανό και για έναν άνθρωπο που επιστρέφει στην ουράνια οικογένεια.  

Έλεος αδελφοί. Ας ξυπνήσουμε επιτέλους.

                                                                                                Πρεσβύτερος

                                                                                                    Γ. Δ. Α.