9 Οκτωβρίου 2019

ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ!!! ΕΚΡΗΞΗ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΗΣ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗΣ 5 ΑΤΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ, ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΠΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ Γ.Ο.Χ!!!ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ!!! ΕΚΡΗΞΗ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΗΣ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗΣ 5 ΑΤΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ, ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΠΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ Γ.Ο.Χ!!!

ΜΑΣΟΝΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1833 ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΚΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ.!!!!!!!!!!!!! ΜΑΣΟΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1861.!!!!!!!! ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΟΝΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΛΑΔΑ.!!!!!!!!!!!!!! ΟΙ ΜΙΚΤΟΙ ΓΑΜΟΙ ΕΝΩ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΑΥΤΟΙ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ.!!!!!!!!!!!!

ΜΑΣΟΝΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1833 ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΚΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ.!!!!!!!!!!!!!

ΜΑΣΟΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ    ΑΠΟ ΤΟ 1861.!!!!!!!!

ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΟΝΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΛΑΔΑ.!!!!!!!!!!!!!!

ΟΙ ΜΙΚΤΟΙ ΓΑΜΟΙ ΕΝΩ  ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΑΥΤΟΙ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ.!!!!!!!!!!!!

ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΝΕ Ο ΓΑΜΟΣ ΝΑ  ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΟΣ  ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΑΥΤΟ ΣΥΝΟΙΚΕΣΙΟ ΝΑ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ.!!!!!!!!

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ Ο Δ' (1840-1841, 1848-1852) ΘΕΣΠΙΣΕ ΔΙΑΤΑΞΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΕΣ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ 20/5/1878 ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΑΦΩΣ ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΠΡΟΣ ΠΡΟΛΗΨΙΝ ΔΥΣΑΡΕΣΤΩΝ ΣΥΝΠΕΙΩΝ ΣΥΓΧΩΡΕΙ ΚΑΤΑ ΣΥΓΚΑΤΑΒΑΣΙΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΙΝ ΑΥΤΩΝ ΑΘΟΡΥΒΩΣ.     ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΟ "ΑΘΟΡΥΒΩΣ" ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΤΟΙ ΓΑΜΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΕΚΤΟΙ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΟΙ.

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΝΕΟΣΥΣΤΑΘΕΙΣΗΣ ΕΚΚΛΗΣΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΙΕΖΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΟΞΟΥΣ ΒΑΥΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΧΙΝΑ ΑΠΕΦΑΣΙΣΕ ΣΤΙΣ 29/11/1833 ΝΑ ΠΡΟΣΚΛΗΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΟ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΝΑ ΔΙΔΩΣΙΝ ΑΔΕΙΑΝ ΕΙΣ ΤΟ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΗ Ο ΕΤΕΡΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΕΚΝΟΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΦΑΝΩΝΗΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ ΤΑΥΤΗΝ.

ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ  ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ 23/5/1887 ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΝΑ ΕΞΑΣΚΟΥΝ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ" ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΙΚΤΩΝ ΓΑΜΩΝ.

ΤΟ ΕΤΟΣ 1869 Η ΙΕΡΑ  ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΔΟΞΩΝ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ (1830-1890) ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΕ ΕΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΕΚΑ ΕΞΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΤΟΙ ΓΑΜΟΙ ΑΠΟ ΒΑΡΥ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΤΟΝ ΑΦΟΡΙΣΜΟ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΣΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.!!!!!!!

ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ :

ΤΟ ΕΤΟΣ 364 Η ΤΟΠΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΛΑΟΔΙΚΕΙΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΥΝΟΔΙΚΩΣ ΤΟΥΣ ΜΙΚΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ.

ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΥΤΗ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ Η ΤΟΠΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΘΑΓΕΝΗΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 418.

ΕΝΩ Η Δ' ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΗΛΘΕ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 451 ΩΡΙΣΕ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΥΤΗ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟΥΣ ΨΑΛΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.

Η ΣΤ' ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΕΤΟΣ 691 ΜΕ ΤΟΝ ΟΒ' ΚΑΝΟΝΑ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΚΑΙ ΩΡΙΣΕ ΟΙ ΜΕΝ ΜΙΚΤΟΙ ΓΑΜΟΙ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΚΥΡΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΩΝΤΑΙ ΟΙ ΔΕ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΟΣ ΑΥΤΟΥ ΝΑ ΑΦΟΡΙΖΟΝΤΑΙ.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΔΟΣΙΘΕΟΣ ΣΕ ΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΒΕΛΕΓΡΑΔΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟ ΕΤΟΣ 1706 ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙ : ΠΛΗΝ ΜΕ ΕΠΙΤΙΜΙΟΝ ΑΝΑΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΝΑ ΓΡΟΙΚΗΘΗ ΕΙΣ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΝ ΑΥΤΟΥ ΟΤΙ ΟΠΟΙΑ ΓΥΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥ ΝΥΝ ΠΑΡΗ ΑΝΔΡΑ ΑΡΜΕΝΗΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ  ΜΗΤΕ ΝΑ ΜΕΤΑΛΑΜΒΑΝΗ ΤΩΝ ΑΧΡΑΝΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΜΗΤΕ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΞΙΟΥΤΕ ΤΑΦΗΣ.!!!!!!!!!!

ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΑΠΟ ΣΕΡΡΩΝ (1806) ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗΣ (1835) ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΤΑΝ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΤΩΝ ΓΑΜΩΝ.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΥΤΕ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΟΥΤΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ. (ΠΡ. ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ 24/1/1869).

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΟΝ ΓΑΜΟΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΡΜΕΝΟΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΣ ΕΑΝ ΜΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ Ο ΑΝΗΡ ΒΑΠΤΙΣΘΗ ΟΡΘΟΔΟΞΩΣ. (ΠΡ. ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ 14/5/1870.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΤΕΛΕΣΗ ΜΙΚΤΟ ΓΑΜΟ (ΠΡ. ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ 2/8/1871.

ΟΙ ΜΙΚΤΟΙ ΓΑΜΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ (ΠΡ. ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ 5/2/1874.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΕΛΕΣΗΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΜΙΚΤΟΥ ΓΑΜΟΥ
(ΠΡ. ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ 15/2/1875.

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ  ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΣΟΝΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΩΝ  ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ  ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΤΟΥ ΓΑΜΟΥ  ΜΕΤΑΞΥ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ ΠΑΣΗΣ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΕΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΡΟ ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ.!!!!!!!!!!!!!

ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΙΚΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΙ ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΩΣ ΑΦΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΓΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΚΑΙΝΟΤΟΜΗΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ Ο ΥΠΕΡ-ΠΑΝ-ΑΓΙΟΣ ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ.!!!!

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ :
ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΩΝ. ΛΙΒΑΝΟΥ
ΜΙΚΤΟΙ ΓΑΜΟΙ
Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΜΙΑΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ.

ΤΗ ΚΣΤ' ΤΟΥ ΑΥΤΟΥ ΜΗΝΟΣ Η ΜΕΤΑΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΥΦΗΜΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ


Απολυτικιον. Ηχος β'. Αυτομελον

Αποστολε Χριστω τω Θεω ηγαπημενε, επιταχυνον ρυσαι, λαον αναπολογητον, δεχεται σε προσπιπτοντα, ο επιπεσοντα τω στηθει καταδεξαμενος, ον ικετευε Θεολογε, και επιμονον νεφος εθνων διασκεδασαι, αιτουμενος ημιν ειρηνην και το μεγα ελεος.

Καταβασια. Την Θειαν ταυτην...
Κοντακιον. Ηχος β'

Τα μεγαλεια σου Παρθενε, τις διηγησεται ; βρυεις γαρ Θαυματα, και πηγαζεις ιαματα, και πρεσβευεις υπερ των ψυχων ημων, ως Θεολογος και φιλος Χριστου.

Ετερον. Ηχος γ' . Η Παρθενος σημερον.

Προσελθων Αποστολος, του Διδασκαλου τω στηθει, εξ αυτου αντλησας δε, θεολογιας τα ρειθρα, απασαν, την οικουμενην τερπνως αρδευεις, ναμασι, τοις ζωηφοροις και αθανατοις, διο χαιρε σοι βωομεν, ω Ιωαννη, θεολογιας πηγη.

ΣΥΝΑΞΑΡΙΟΝ

Τη ΚΣΤ' του αυτου μηνος, η Μεταστασις του Αγιου ενδοξου, Αποστολου και Ευαγγελιστου, Φιλου Επιστηθιου, Παρθενου, Ηγαπημενου, Ιωαννου του Θεολογου.

Στιχ. Πατρος παρεστης ηγαπημενω,
Παντων μαθητων, Ηγαπημενε, πλεον.
Προς γε Θεον μετεβη βροντης
παις εικαδι εκτη.

Ταις αυτου αγιαις πρεσβειαις, Χριστε ο Θεος, ελεησον ημας. Αμην.

Καταβασια. Απας γηγενης...
Εξαποστειλαριον
Γυναικες ακουτισθητε...

Βροντης υιος γενομενος, βροτοις εθεολογησας, το, Εν αρχη ην ο Λογος, Αποστολε Ιωαννη, επιπεσων τω στηθει γαρ, πιστως τω του Δεσποτου σου, κακειθεν αρυσαμενος, Θεολογιας τα ρειθρα, την κτισιν πασαν αρδευεις.

Μεγαλυναριον.

Ως ηγαπημενος τω Ιησου, της θεολογιας, εμυηθης τον θησαυρον, οθεν Ιωαννη, Αποστολον θεοπτην, και μυστην των αρρητων σε μεγαλυνομεν.