21 Μαρτίου 2020

ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΠΟΥ ΝΙΚΑΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΕΙΝΑ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ. ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΕΡΕΣ ΕΔΙΝΑΝ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΙΕΡΕΑΣ Η ΠΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΚΟΛΛΗΣΕ Η ΕΠΑΘΕ ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΙΝΑΙ : Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΙΕΡΕΑ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΔΟΧΗ. ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΑΜΕ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ. ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΔΕΝ ΚΟΙΝΩΝΑΜΕ ΠΟΤΕ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΝ ΝΟΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΑΙΝΟΤΟΜΗΤΗ ΠΙΣΤΗ. Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡ - ΠΑΝ - ΑΓΙΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡ - ΠΑΝ - ΑΓΙΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΑΜΕ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΜΕΤΑΝΟΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΔΟΧΗ.


ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΠΟΥ ΝΙΚΑΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΕΙΝΑ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ.

ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΕΡΕΣ ΕΔΙΝΑΝ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΙΕΡΕΑΣ Η ΠΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΚΟΛΛΗΣΕ Η ΕΠΑΘΕ ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΙΝΑΙ : 

Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΕΤΑΝΟΙΑ 

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ

ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ


ΣΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΙΕΡΕΑ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΔΟΧΗ.

ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΑΜΕ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ.

ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΔΕΝ ΚΟΙΝΩΝΑΜΕ ΠΟΤΕ.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΝ ΝΟΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΑΙΝΟΤΟΜΗΤΗ ΠΙΣΤΗ.

Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡ - ΠΑΝ - ΑΓΙΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡ - ΠΑΝ - ΑΓΙΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.

ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΑΜΕ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΜΕΤΑΝΟΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΔΟΧΗ.

ΕΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΚΑΝΟΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ  ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΜΑΡΤΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΟΛΩΤΗΤΑΣ ΜΑΣ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΟΤΗΡΙΟ.

ΠΟΛΛΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΑΙΚΟΙ ΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΟΥΝ.

ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΕΝ  ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΧΡΑΝΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ.

ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΔΙΟΤΙ ΛΕΓΕΙ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΛΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΙΚΑΝΟΙ.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ ΛΕΡΩΝΟΥΝ 
ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ.

ΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΑ.

23 ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΟΙΝΩΝΑΕΙ ΑΞΙΩΣ ΛΕΓΕΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ.

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΙΝΩΝΑΕΙ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ.

ΝΗΣΤΕΙΑ ΠΡΟ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΣ 12 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.

ΚΑΤΙ ΤΡΙΗΜΕΡΑ ΑΛΑΔΑ ΠΡΟ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ.

ΤΩΡΑ ΑΜΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΙΣΤΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΤΡΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΛΗΣΙΑΣ.

ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΟΙΝΩΝΑΕΙ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΑΕΙ ΛΑΔΙ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ?
ΠΟΤΕ ?

ΓΙΑΤΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΞΙΟΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ Η ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΗΜΟΥ ΔΕΝ ΚΟΙΝΩΝΑΝΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΦΑΓΑΤΕ ΚΡΕΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΟΙΝΩΝΑΤΕ.

ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΑΝ ΔΙΟΤΙ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΤΡΩΜΕ ΚΡΕΑΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΑΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ.

ΠΟΛΛΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΚΑΙ ΛΑΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ.

ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΟΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΜΙΑ  ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.


https://www.scribd.com/fullscreen/58026640?access_key=key-6viol0qny4zttann4r6
ΠΩΣ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Η νηστεια μεσα στην Αγια Τεσσαρακοστη ειναι χωρις λαδι δηλαδη ξηροφαγια.
Λαδι εχει μονο το Σαββατοκυριακο και την 25 Μαρτιου του Ευαγγελισμου εχει ψαρι.
Μονο εαν  πεσει ο Ευαγγελισμος μεσα στην Μεγαλη Εβδομαδα το ψαρι φευγει και γινεται λαδι.
Την Κυριακη των Βαιων δεν εχει ψαρι αλλα μονο λαδι.
Αιρετικο χερι ειναι λεει ο Αγιος Νικοδημος ο Αγιορειτης  αυτο που εγραψε οτι την Κυριακη των Βαιων καταλυουμε ψαρι.
Την Μεγαλη Πεμπτη δεν εχει λαδι. Συγχωρουνται αυτοι που θα καταλυσουν λιγο κρασι για τον Μυστικο Δειπνο. Αλλα αυτοι που νηστευουν και απο κρασι και απο λαδι κανουν το καλυτερο.
Το Μεγαλο Σαββατο ειναι το μονο Σαββατο του χρονου που δεν κανουμε καταλυση οινου και ελαιου.
Εβδομας Μεγαλη, πως πρεπει να νηστευεται.
Πηδαλιον :
ΚΑΝΩΝ  ΞΘ'
ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ.
Ερμηνεια, συμφωνια, σχολια,
σελ. : 91,  92, 93, 94, 95, 96.
Σχολια. σελ. 92 :
Σημειωσαι οτι εις ολην την  μ'.
μιαν μονον φοραν καταλουμεν οψαριον, εις την εορτην δηλ. του Ευαγγελισμου μονον, καθως τα χειρογραφα Τυπικα του αγιου Ορους διοριζουν.
Πλην  αν ο Ευαγγελισμος τυχη εις την μεγαλην εβδομαδα, οινον μονον και ελαιον καταλουμεν κατα τα Τυπικα, τα χειρογραφα και τυπωμενα.
Πηδαλιον :
ΚΑΝΩΝ  ΚΘ'.
ΤΗΣ   ΣΤ'.  ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ.
Ερμηνεια, συμφωνια, σχολια.
Σελ.  243, 244, 245.
ΚΑΝΩΝ ΚΘ'. σελ. 243-244 :
...................... Μηδενος ουν ημας εναγοντος καταλιπειν την ακριβειαν, οριζομεν, Αποστολικαις, και Πατρικαις επομενοι παραδοσεσι, μη δειν εν Τεσσαρακοστη τη υστερα εβδομαδι την Πεμπτην λυειν, και ολην την Τεσσαρακοστην ατιμαζειν.
Ερμηνεια. σελ. 244 :
.........................οτι απαντες να νηστευωσι την αγιαν μ'. ( εν δε τη μ'. συμπεριλαμβανεται και η μεγαλη  ε'. και ολη η μεγαλη εβδομας ), οσον και εις τας των Πατερων, δηλ, εις τον ν'. Κανονα των εν Λαοδ. Πατερων, ος τις διοριζει, οτι δεν πρεπει τινας να λυη την νηστεια της  ε'. της υστερας εβδομαδος της μ'. ( δηλαδη της μεγαλης Πεμπτης ), και δια της λυσεως ταυτης να ατιμαζη και να αχρειοι την νηστειαν ολης της μ'. αλλα πρεπει ολην την μ'. να νηστευη μετα ξηροφαγιας, συν αυτη δηλ. τη μεγαλη  ε'.  ( 1 ).
Σχολια. σελ. 244-245 :
.......................Και ο πρωτος Διονυσιου λεγει, οτι αλλοι μεν Χριστιανοι τας εξ ταυτας ημερας διαπερνουσι τελειως χωρις τροφην, αλλοι δε τας τεσσαρας, αλλοι τας τρεις, και αλλοι τας δυω.
Αλλα και αι Διαταγαι των Αποστολων βιβλ. ε'. κεφ. ιη'. λεγουσιν, οτι τας εξ ταυτας του Παθους ημερας να μη τρωγη τινας αλλο, ει μη ψωμι, νερον, αλας, και λαχανα, χωρις να γευθη οινον, η κρεας. .................
..................( αγκαλα και τα ακριβεστερα χειρογραφα τυπικα των Βασιλικων, και μεγαλων Μοναστηριων του αγιου Ορους εις οινον μονον συγχωρουσι να καταλυεται η μεγαλη  ε'. αλλ' ουχι και εις ελαιον, εις τα οποια πρεπει και να ακολουθωμεν. Ουτω γαρ γεγραπται εν αυτοις, μεταλαμβανομεν οινου, και εψηματος ανευ ελαιου )..............
................Δια τουτο οι Θεοφοροι Πατερες οι τα τυπικα συγγραψαμενοι, ............
.............εδιωρισαν να γινεται καταλυσις εν αυτη εις οινον μονον, ποιησαντες συγκαταβασιν δια την τιμην του Κυριακου δειπνου οπου εις αυτην εγεινε. Πλην καλλιον καμνει εκεινος οπου νηστευει και τη μεγαλη  ε'. και απο οινον και απο ελαιον. Εκεινοι ομως οπου μετα την λειτουργιαν του μεγαλου Σαββατου καταλυουσιν οινον και ελαιον, προφανως παρανομουσιν. Οι γαρ Θειοι Αποστολοι εν ταις Διαταγαις βιβλ. ε'. κεφ. ιη'. ιθ'. προσταζουσι τους Χριστιανους να νηστευουν ολοκληρον την μεγαλην Παρασκευην και το μεγα Σαββατον, καθως και αυτοι νηστευουσιν αυτας, επειδη η νηστεια των δυω τουτων ημερων ειναι νομοθετημενη απο αυτον τον ιδιον Χριστον, ος τις ειπεν, ελευσονται ημεραι, οταν απαρθη απ' αυτων ο νυμφιος, και τοτε νηστευσουσι ( Ματθ. Θ'. ις'. ) εις την μεγαλην δε Παρασκευην, και μεγα Σαββατον, επαρθη ο Κυριος απο τους Ιουδαιους και εσταυρωθη και εταφη, δια την ημετεραν σωτηριαν. ....................
.................Πολλοι νηστευωσι τριημερα εν τη αγια μ'. και δια τι να μη νηστευωσι και το διμηρον της μεγαλης  ς', και του μεγαλου Σαββατου, οπου ειναι πλεον αναγκαιοτερον ; οχι και δεν ημπορουν να νηστευωσι και τα δυω, καλλιον να νηστευωσι τας δυω ταυτας ημερας, παρα να καμνουσι τριημερα. Λεγει γαρ ο Θειος Χρυσοστομος, ομιλια εις την μεγαλην εβδομαδα, οτι καθως η μεγαλη εβδομας ειναι κεφαλη και ανωτερα ολων των λοιπων εβδομαδων του χρονου, ετσι παλιν το μεγα Σαββατον ειναι κεφαλη της μεγαλης εβδομαδος. ......................
Αυτα ολα ειναι για τους φυσιολογικους.
Αυτα δεν ισχυουν για τους αρρωστους, για τις εγκυους και τα πολυ μικρα παιδια. 
Χρειαζεται διακριση απο εμπειρο πνευματικο για πολλες περιπτωσεις για καποια οικονομια, αρκει ο πνευματικος να γνωριζει το ενα τυπικο της νηστειας και να μην βγαζει δικα του τυπικα αδιακριτα για ολους.
Αυτα ειναι οσο αφορα τις τροφες.
Νηστεια χρειαζεται και για ολα τα παθη που μαστιζουν και πολεμουν τον ανθρωπο.
Εκει ο καθε ενας δινει τον αγωνα του με την βοηθεια παντα του Θεου.
Το να πεσεις ανθρωπινο λενε οι Πατερες,
το να μενεις πεσμενος ειναι σατανικο.
Επεσες σηκω, ξαναπεσες, ξανα σηκω επανω.
Λενε καποιοι : γιατι να παω στην Εκκλησια για μετανοια και εξομολογηση αφου μπορει να ξαναπεσω στις ιδιες αμαρτιες. Ασε θα παω στο τελος της ζωης μου,  για να μην κοροιδευω και τον Θεο. Ασε που το αυριο δεν ειναι δικο σου, αυτο που λες ειναι σατανικος λογισμος εκ δεξιων.
Αμα στραβοπατουσες και επεφτες στο χωμα θα ελεγες οτι  ασε να κατσω εδω στο χωμα μην τυχον ξαναπεσω κατω ??? Εκει θα σηκωνοσουν πονηρε.    Η αμα σου επεφτε το πορτοφολι με τα λεφτα κατω, θα το αφηνες κατω  γιατι ισως θα μπορουσε να σου ξαναπεσει η θα το επαιρνες στα γρηγορα να μην το βρει κανενας αλλος και θα το καθαριζες κιολας ???
Την ψυχη σου γιατι να την ριχνεις τοσο χαμηλα που ειναι αιωνια ???
Εισαι αδικος γιατι ενω εισαι ψυχη και σωμα, στο σωμα τα δινεις ολα και η ψυχη σου μενει πεινασμενη η και μπορει να της πετας κανενα ξεροκομματο.
Αγαπητε συναμαρτωλε μην παιζεις την ψυχη σου μαυρα κοκκινα λες και εισαι στο καζινο.
Δωσε και σε αυτη αυτα που της αξιζουν γιατι θα την εχεις αιωνια χωρις τελος.
Γιατι εαν φυγει απο το σωμα η ψυχη τοτε νεκρωνεται το σωμα. Αυτη δινει ζωη στο σωμα.  Και εαν την δουλευουμε συμφωνα με τις προδιαγραφες του Κατασκευαστη θα την  κανουμε καινουργια και θα μετεχουμε στην αιωνια και ουρανια χαρα Του,   ενω εαν την δουλευουμε με τον διαστροφικο πλαστογραφο και ψυχοεκτελεστη θα θρηνουμε με κλαματα στην αιωνιοτητα.
Η ελευθερια της επιλογης δικης μας.

ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ ΜΑΣΟΝΟΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΝΟΗΣΕΤΕ. ΚΛΕΙΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΧΕΤΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΑΕΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΕ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΑΝΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΤΕ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΕΙΤΕ ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΕΙΤΕ ΜΟΝΑΧΟΣ ΕΙΤΕ ΛΑΙΚΟΣ ΔΕΝ ΑΣΘΕΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΝΩ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΕΙΧΑΝ ΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΡΩΣΤΟΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ. ΓΙΑΤΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ? ΜΗΠΩΣ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΣΤΑ ΑΓΙΑ ΤΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΡΙΑ ? ΜΟΛΥΝΕΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΟΥ.ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ ΜΑΣΟΝΟΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΝΟΗΣΕΤΕ.

ΚΛΕΙΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΧΕΤΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΑΕΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ.

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΕ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΑΝΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΤΕ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ  ΕΙΤΕ ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΕΙΤΕ ΜΟΝΑΧΟΣ ΕΙΤΕ ΛΑΙΚΟΣ ΔΕΝ ΑΣΘΕΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΝΩ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΕΙΧΑΝ ΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΡΩΣΤΟΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ.

ΓΙΑΤΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ?

ΜΗΠΩΣ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΣΤΑ ΑΓΙΑ ΤΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΡΙΑ ?

ΜΟΛΥΝΕΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΟΥ.

ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΑΣΤΑΡΔΕΥΕΤΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΑ ΠΟΡΝΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ?

ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΣΧΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΑ ΔΥΟ.?

ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΓΕΜΙΣΑΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΓΩΝΙΖΕΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΗΛΩΣΕΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ?

ΕΝΩ ΚΛΕΙΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΖΕΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ?

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΟΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΔΙΝΑΝ ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ?

ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΚΑΙ ΛΑΙΚΟΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΙΝΑΝ ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΣΕ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΛΑΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΑΚΡΙΑ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ.

ΑΛΛΟΙ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΕΝ ΚΟΙΝΩΝΟΥΝΕ ΔΙΟΤΙ Η ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΑΡΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΛΗΨΕΩΣ.

ΓΙΑ ΑΥΤΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΩΣ ΜΑΝΑ ΣΤΟΡΓΙΚΗ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΜΑΝΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ.

ΓΙΑ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΡΩΜΕ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΑΣ ΑΠΟΓΟΡΕΥΕΙ Ο ΣΑΤΑΝΑΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΤΟ ΤΡΩΕΙ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ?

ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΟΥΝ.

ΕΧΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΛΗΨΕΩΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΟΛΛΥΒΑΔΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ.

ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΙΚΟΙ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΤΑ ΑΓΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΖΗΛΟ ΚΑΙ ΦΟΒΟ ΘΕΟΥ.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.

ΜΕ ΦΟΒΟ ΘΕΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ.

ΝΟΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΑΛΗΘΙΝΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ.

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΚΑΙ ΑΚΑΙΝΟΤΟΜΗΤΗ ΠΙΣΤΗ.

ΝΗΣΤΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΑΙΡΟ.
Μ. Βασιλείου, ἐπιστολὴ 93, στὴν πατρικία Καισαρία
Ἅγιος Βασίλειος ὁ Μέγας


 


(Θαυμάσιο κείμενο ποὺ γράφηκε τὸ 372. Ἡ σημασία του εἶναι τεράστια γιατί δίνει τὶς ἀληθινὲς διαστάσεις στὴ συχνὴ θεία Κοινωνία, κάτι ποὺ γιὰ ποικίλους λόγους ἔχει ἀφόρητα ὑποχωρήσει στὸν καιρό μας, μὲ ἀποτέλεσμα ὁ πιστὸς νὰ μένει γιὰ μεγάλα διαστήματα χωρὶς τὴ λήψη τῆς σάρκας καὶ τοῦ αἵματος τοῦ Κυρίου.)


Καὶ τὸ νὰ κοινωνεῖ λοιπὸν κανεὶς κάθε μέρα καὶ νὰ μεταλαμβάνει τὸ ἅγιο σῶμα κι αἷμα τοῦ Χριστοῦ, εἶναι καλὸ κι ὠφέλιμο, ἀφοῦ ὁ ἴδιος λέει καθαρά: «Ὅποιος τρώει τὴ σάρκα μου καὶ πίνει τὸ αἷμα μου, ἔχει ζωὴ αἰώνια» (1). Γιατί ποιὸς ἀμφιβάλλει πὼς τὸ νὰ μετέχει κανεὶς ἀδιάκοπα στὴ ζωή, ἄλλο δὲν εἶναι παρὰ νὰ ζεῖ πολύτροπα καὶ πλούσια;

Ἐμεῖς, βέβαια, τέσσερις φορὲς κάθε ἑβδομάδα κοινωνοῦμε, Κυριακή, Τετάρτη, Παρασκευὴ καὶ Σάββατο, ἀλλὰ καὶ τὶς ἄλλες μέρες, ἂν εἶναι ἡ μνήμη κάποιου ἁγίου.

Ὅσο γιὰ τὸ ἂν ἀναγκάζεται κανείς, σὲ καιρὸ διωγμοῦ, ἀφοῦ δὲν εἶναι παρὼν ἱερέας καὶ μάλιστα λειτουργός, νὰ παίρνει τὴ θεία κοινωνία μὲ τὸ ἴδιο του τὸ χέρι, πὼς αὐτὸ δὲν εἶναι βαρύ, περιττό νὰ τὸ ἀποδείξουμε, μιὰ ποὺ κι ἡ μακροχρόνια συνήθεια τὸ δικαιώνει μὲς ἀπὸ τὰ ἴδια τὰ γεγονότα.

Κι ὅσοι μονάζουν στὶς ἔρημους, ὅπου δὲν ὑπάρχει ἱερέας, κρατώντας τὴ θεία κοινωνία ἐκεῖ ποὺ μένουν, ἐπίσης μόνοι μεταλαμβάνουν.

Στὴν Ἀλεξάνδρεια δὲ καὶ τὴν ὑπόλοιπη Αἴγυπτο, ἀκόμα καὶ κάθε λαϊκός, συχνά, ἔχει θεία κοινωνία στὸ σπίτι του κι ὅταν θέλει, μεταλαμβάνει μόνος του. Γιατί, ἀφοῦ πιὰ ὁ ἱερέας τέλεσε τὴ θυσία καὶ τὴν ἔδωσε, ὅποιος τὴν πῆρε σὰν ὅλη μαζὶ καὶ καθημερινὰ μεταλαμβάνει, ὀφείλει νὰ πιστεύει πώς, καθὼς εἶναι φυσικό, ἀπὸ τὸν ἱερέα ποὺ τὴν ἔδωσε τὴ μεταλαμβάνει καὶ τὴν ὑποδέχεται. Ἀφοῦ καὶ στὴν ἐκκλησία, ὁ ἱερέας παραδίνει τὴ μερίδα κι ὅποιος τὴν ὑποδέχεται, τὴν κρατᾶ μὲ κάθε δικαίωμα κι ἔτσι τὴ φέρνει στὸ στόμα του μὲ τὸ δικό του τὸ χέρι. Τὸ ἴδιο λοιπὸν μετρᾶ, εἴτε μία μερίδα δεχθεῖ κανεὶς ἀπὸ τὸν Ἱερέα, εἴτε πολλὲς μερίδες μαζί.